Clouds

Monday, 14 December 2015

Artis & Illuminati

Masa sekolah menengah dulu, lagu paling aku suka dengar 'Just Dance', lirik dy xmembabitkan langsung hidup aku, tapi muzik dy hidup sangat. Masuk dan sangat fit dalam kepala otak dan tubuh badan. Penyanyinya pun meletup dengan sangat pantas. Tapi lepas tu stop sekejap, sebab.. keluar isu dia puja setan. Sebab akal masih waras lagi masa tu, aku pun stop dengar walaupun sangat suka dengan lagu dia. Masa tu takut pikir kalau nyanyi2, nanti terikut sama puja syaitan. Bukan main2 wo..Tapi walau hangat camne pun rumor pasal illuminati bagai ni, si Gaga tu semakin juga hangatnya. Dan  bertambah ramai pulak artis yang makin mengikut ikut stail dia,kononya Bieber, Rihanna, n Selena Gomez.

Well sume pernah dengar illuminati... demonic, satanic..bnyak lagi lagu yang best milik Barat tapi dikaitkan dengan satanic. Contoh 'Im coming home'. Then kawan aku cakap, nonsense la.. Kita ni prejudis sangat, sikit2 konspirasi.. sikit2 konspirasi.Oleh sebab dia berilmu agama jugak, tapi bila dia cakap macam tu. Aku pun berlapang dada lah, dan dengan lajunya aku buka lirik video lagu tu sebab nak hafal. Tapi lama kemudian aku terjumpa blog ni yang menghuraikan intipati lirik 'Im coming home'. Antaranya mengingatkan kehadiran dajal yang menyenangkan dan dihiasi hujan setelah kemarau panjang.

PARANOID ye tak? .Keyakinan yang aku sendiri tak mampu suarakan (sebab xda bukti) dikukuhkan oleh penjelasan Syaikh Hamza Yusuf. Seorang ilmuwan dari US yang pernah bertapak seminggu di Malaysia untuk menyampaikan speech2nya.. Beliau meyakinkan bahawa satanic dalam muzik adalah benar. Artis mengamalkan simbol2 tertentu. dan mesej2 tertentu dalam lirik lagu.
"Pop culture was in art, now art's in pop culture in me" - applause lyric

Beliau juga menyatakan lirik2 lagu sekarang tentang drug, seks, drunk2 tu pun sebahagian konspirasi syaitan. Bunyiknya macam..  'ha'eleh... rilek la. Normal la tu' Tapi kalau bole pikir balik, sume tu  bukan fitrah manusia dan sememangnya apa yang syaitan mahukan dari kita. ringkas maksud, bak kata syaitan "Tak dapat buat dosa real, subtle2 pun bole la katanya. Cam zina, tak buat betul pun xpelah, zina ringan pun jadi, at least manusia dengar kata aku jugak. Tak drunk betul pun, dendang2 ala drunk pun jadi la.."

I’m coming home
I’m coming home
tell the World I’m coming home
Let the rain wash away all the pain of yesterday
I know my kingdom awaits and they’ve forgiven my mistakes - Im Coming Home
A day without you is likeA year without rain.I need you by my side,Don't know how I'll survive.  - Selena Gomez "A year Without a Rain"
Sebelum kedatangan Dajjal, dunia Islam akan diuji dahulu oleh Allah dgn kemarau panjang selama 3 tahun berturut-turut. .... Umat akan dilanda kebuluran dan kekeringan. Di saat itu Dajjal akan muncul membawa ujian. Maka daerah mana yg percaya Dajjal itu Tuhan, ia akan berkata pada awan: Hujanlah kamu di daerah ini! Lalu hujan pun turunlah dan bumi menjadi subur. 
‘Cause I’m on top of the world, ‘ay
I’m on top of the world, ‘ay
Waiting on this for a while now
Paying my dues to the dirt
I’ve been waiting to smile, ‘ay
Been holding it in for a while, ‘ay
Take you with me if I can
Been dreaming of this since a child
I’m on top of the world.- Imagine Dragon "On topof the world"
 dajal makhluk terkurung yang tak sabar2 ingin bebas.

I got all I need when I got you and II look around me, and see a sweet lifeI'm stuck in the dark but you're my flashlight- Jessie J "Flashlight"
kebergantungan kepada dajjal yang tidak dapat ditolak kerana kesenangan hidup yang ada bersama dajjal.

When the days are coldAnd the cards all foldAnd the saints we seeAre all made of gold
When your dreams all failAnd the ones we hailAre the worst of allAnd the blood’s run stale
I wanna hide the truthI wanna shelter youBut with the beast insideThere’s nowhere we can hide
No matter what we breedWe still are made of greedThis is my kingdom comeThis is my kingdom come - Imagine Dragon "Demon"

Apa lagi yang perlu dihuraikan? Imej berbentuk tiga segi yang muncul di mana2 sahaja dalam klip video? atau dalam movie?  Ramai lagi orang lain yang dh menghuraikannya dengan lebih detail dan hebat..

Image result for triangle in rihanna music video

WORLD RAVING AWAY FOR DAJJAL  -
https://www.youtube.com/watch?v=QwzRxgSui7s&feature=youtu.be

Apa yang dinyatakan Bilal Assad dalam lecture pendek ni ialah benda yang berbeza daripada cerita di atas. Tp it give clear sign ...Dajjal.. sedang mendekat. Mungkin ramai lagi orang akan cakap artis dan illumniati tu nonsence, tapi pada aku syaitan masih buat kerja.
Mengapa kita boleh berasa terlalu selamat?
Adakah kita fikir syaitan akan tidur? Sedang tidur?
.#Sedih
Songs are amazing
But music is no longer reliable
If you really care
and realize the live that you heading to.. Wallahualam.
How can These harmless sound so demonic?
Be Selective with the music you listen to....

Geofizik?

Awal dulu aku tak tahu pun geofizik ni ape,pertama kali waktu nak pilih kos masuk USM. Di USM, Geofizik ni kos bawah Pusat Pengajian Sains Fizik. Boleh diandaikan kos ni macam sains kajibumi. Belajar tentang kerak bumi, tanah, laut, udara, peluang nak belajar astronomi pun ada.

Banyak perkara yang membezakan komuniti ni dengan kumpulan fizik lain. contoh yang lain tu macam Engineering Physics , Medical Phy., Pure Phy., dan Applied Phy. Antara subjek untuk geofizik ;

- Geology (batu, mineral, batu, mineral...)
- Solid Earth (teras bumi, kerak bumi, macam mana gempa bumi terjadi,..)
- Exploration Geophysics (Cara guna alat-alat kaji bumi, GPR, resisitivity, Seismic, processing data.)
- Geophysical Data Analysis (fevret IT,bergelumang dengan data dan kerja2 membersihkan noise         daripada data untuk dapatkan signal clear daripada aktiviti kerja-kerja kaji bumi).
- Meteorology (kaji cuaca, tentang udara, awan, hujan, angin, ribut, hurricane, cyclone)
- Oceanography (perubahan pantai, corak pergerakan air laut mengelilingi bumi, kemasinan)

Maka apakah pekerjaan yang boleh diceburi oleh Geophysicist ni?

-Pertama sekali yang menjadi kegilaan semua - peluang menceburi sektor minyak dan gas sebagai  pemproses data. (OnG- oil and gas).
- Meteorologist - Asas Fizik atau Matematik perlu kuat.
-Geophysics consultant./ Menyediakan Servis Geofizik untuk kerja-kerja kaji bumi. eg, seismic survey, resisitivity,drilling. (sejenis peluang  perniagaan juga)
-Pensyarah
- Student Master ... Ermp...

CABARAN WANITA MASA HADAPAN










Sunday, 22 November 2015

Syurga ulat2 buku

Aku bukanlah ulat-ulat buku, tapi aku merasa bahagia di sini. Rasa macam xnak keluar dari tenpat ni. Aku berdoa semoga tuhan kurniakan aku 48 jam sehari. Supaya aku boleh habiskan seharian di sini. Dan seharian lagi untuk aku jalani hari-hari normal aku.

Kadang aku terfikir, dunia ni sementara. Tapi mengapa begitu banyak nikmatnya. Adakah kewujudan kedai buku inipun menjadi ujian buatku.. Bukankah ini gedung ilmu? Adakah gedung-gedung ilmu juga dugaan dan godaan bagi seorang manusia yang cuba mengayakan jiwa dan akalnya. Pffft.... Bebel je.


 aku rasa tergelak tengok satu buku ni. Tajuk dia "tulis tesis cepat". Bila kau belek buku ni, tebalnya... Kau tak tahu kau nak siapkan tesis cepat-cepat atau habiskan baca buku ni dulu cepat-cepat.

Tapi aku rasa buku ni kandungannya jenis ringan juga, jadi mungkin orang-orang yang jenis baca laju boleh lah habiskan dulu baca buku ni sebelum tulis tesis. 

Monday, 16 November 2015

Baiki Motor

Suatu hari ketika aku menunggang motor, motor ku meraung kuat walaupun gear telah bertukar ke 4.

Satu hari ketika aku cuba memotong lori, motor ku gagal mencapai kelajuan 100km/j walaupun di jalan rata.

Suatu hari ketika aku hampir dihimpit dua buah kereta, aku memicit butang hon. Tetapi motor ku tidak bersuara.

Suatu hari ketika aku menukar gear untuk mendaki bukit, meter ku jatuh ke bacaan 0km/j dan motorku gagal bergerak walaupun telah ku pulas handle sehabisnya.

Suatu hari ketika aku memboncengkan kawanku ke stadium, motorku seolah-olah mengesot di atas jalan walaupun meter menunjukkan 80km/j.

Setelah 2 bulan menanggung kerisauan , aku membawa motorku ke sebuah bengkel yang sederhana penataan hiasan dalamamnnya.

Maka aku memutuskan untuk tukar sticker no.plate, tukar plug, baiki hon dan tukar clutch.

Abang kedai motor pula memutuskan aku perlu membayar rm 140 termasuk penggantian minyak hitam percuma.

Setelah 3jam lebih berlalu, aku meminta abang motor mengetatkan brek pula.

"nak ketat Ape lagi?...  Dah rapat dah tu..?
"xda.. Brek xmakan..."

Aku tak mengulangi permintaan ku kerana tak ingin abang moto tersebut curiga.  Beliau telah berpesan. Clutch akan haus setelah motor banyak berjalan jauh. Hon boleh rosak kerana motor selalu berjemur. Motor ku mengaum kerana kehausan clutch dan menjadi berat kerana plug xpernah ditukar. Dan polis boleh menyaman ku dengan jumlah rm300 ringgit jika aku memandu tanpa lesen. Setelah mendengar nasihatnya, aku pulang ke rumah dengan perasaan seperti menunggang motor ku buat kali pertama.










Thursday, 12 November 2015

Perbandingan Exposure Time & iSO


Aku tak pernah ambil kelas fotografi dan tak tahu selok belok pencahayaan. Tapi semoga bingkisan ni boleh jadi rujukan fotografer2 semua. Selamat ~
Lokasi : Lobi IPPP, IPS. Universiti Malaya.
Jam : 7:08 pm
description
Size: 2.33mb
Width: 3840
Height: 2160
Aperture: f/2
Exposure time: 1/16s
Focal length: 4.66mm
Iso value: 2500
Brand: Sony Z3

description
Size: 2.23mb
Width: 3840
Height: 2160
Aperture: f/2
Exposure time: 1/1s
Focal length: 4.6mm
Iso value: 50
Brand: Sony Z3

description
Size: 1.26mb
Width: 3840
Height: 2160
Aperture: f/2
Exposure time: 1/100s
Focal length: 4.6mm
Iso value: 1250
Brand: Sony Z3
description
Size: 1.81mb
Width: 3840
Height: 2160
Aperture: f/2
Exposure time: 1/2s
Focal length: 4.6mm
Iso value: 80
Brand: Sony Z3



 
description
Size: 2.31mb
Width: 3840
Height: 2160
Aperture: f/2
Exposure time: 1/16s
Focal length: 4.6mm
Iso value: 1600
Brand: Sony Z3



Monday, 21 September 2015

Salon Muslimah

Last time tergerak hati nak cuba sebuah salon muslimah ni kat Bangi gateway.
Salon ni terletak di tingkat atas, tetapi menghadap kawasan parking motorsikal (parking moto yang semfit. kecik. kedekut. Ngeh ngeh.. sedap mengutuk)
Tengok pintu gril salon bertutup. Setelah call n pastikan salon beroperasi, aku pun naik. tekan loceng. Seorang gadis berambut lurus buka pintu.
 
Dik gunting rambut berapa?
"kalau gunting rm 25 hingga rm 35"

Kalau nak cuci sekali?
"Cuci rm 50 " - er tak berapa ingat, tapi kalau silap pun still harga dalam range 50 ke rm60.

Dalam hati memang merungut mahal, tapi sebab dah masuk. Alang2 menyeluk perkasam, biar sampai ke pangal lengan kan. So aku pun minta potong hujung rambut sahaja. 
Dia cepit-cepit rambut, sikat, spray sikit-sikit. Leps siap gunting dia blow sikit bagi lurus. 
Dalam hati aku rasa macam hak aku sebagai pelanggan dinafikan sebab dia tak minta izin pun nak blow rambut aku, aku datang nak gunting je. 
Bukannya apa, sebab biasa kalau pergi kedai gunting, diorang gunting je, kadang spray pun tidak. Tapi sebenarnya aku patutnya bersyukur sebab ada xtra servis. Lulz.


kesimpulannya, aku rasa tak berbaloi datang gunting sahaja. tahu berapa aku kena cas sebab gunting hujung rambut sahaja? >> RM 35. -_-
memang harga tak mesra student, tapi aku tak la rasa cam 'fire damnation' ke apa, sebab actually in the end aku rasa puas hati. Hasil gunting adik tu aku pujilah. Samada rambut aku yang makin cantik atau memang adik tu yang pandai gunting. Layer yang dia buat rapi dan halus. Jadi kalau aku datang lagi lainkali, aku akan makesure aku bayar untuk servis lain sebab aku rasa gunting sahaja mahal. kalau gunting cuci or treatment lagi berbaloi. Sekian.